Olipas kauan rikki netti. Ehdin jo innostua pakollisesta Internet-tauosta, mutta ei niin ei. Sanon heti alkuun suoraan, että aloitan kandini tekemisen täyspäiväisesti huomisesta alkaen, jolloin jätän kaikki muut kuin akateemiset kirjoittelut ja pohdinnat toissijaisiksi. Kevät saattaa siis olla hyvinkin hiljaista aikaa blogissani (kuten myös rakkauselämässäni.) Lama-aika. Se on taas täällä.

Tästä syystä haluan erotella tiettyjä sinkkuuden aikakausia.

1. Lama-aika

Mitään ei näy. Ketään ei kuulu. Jokainen exäsi on avoliitossa raskaana olevan naisen kanssa ja säädötkin löysivät Sen Oikean. Luonnollisesti he löysivät Sen Oikean heti sen jälkeen kun olivat testanneet sinua vajaan kuukauden. Kosketuksesi on muuttanut kaikki muut pariutuviksi kiehnääjäsmurffeiksi, mutta itse pysyt sinkkuna.


Tähän aikaan kuuluu monesti myös epätoivoa. Kaipaat miestä. Himoitset miestä. Syöt suklaata suruusi ja soittelet kavereillesi ahdistelupuheluita, koska sinulla ei ole ketään miestä, jolle soittaa. Epätoivoisesti mesetät ja tekstailet tavallista enemmän kaveripoikiesi kanssa, koska parempi tekstari platoni-mieheltä kuin ei mieheltä ollenkaan. Eksyt erinnäisille ennustuspalstoille kyselemään "koska löydän mä oikean?" ja lasket numerologisen kaavan mukaan kuinka vanhana tulet Sen Oikean löytämään. (Toim. Huom. Allekirjoittaneen Se Ikä on 44 vuotta. )


Ajatuksesi kiertävät kehää. Et pysty keskittymään itseesi vaikka pitäisi ja siihen olisi aikaa. Illat istut kännykkä kourassa ja mesetät samalla kaverillesi, ja pyydät häntä kieltämään sinua lähettämään säälittävää "mitä kuuluu?"-viestiä joukkoviestinä jokaiselle, jonka mahdollinen vastaus aiheuttaisi perhosia mahanpohjassa. Kyttäät exiäsi, ihastuksiasi ja ehkä-kastiin kuuluvia Facebookissa ja hakkaat päätäsi seinään vähintään kolmesti viikossa, kun menit sittenkin lähettämään sen nolon tekstiviestin.

2. Pax Singleta

Pax Singleta on miesmäärältään samankaltainen kuin Lama-aika, mutta erona on se, että epätoivon sijasta sielussasi on mielenrauhaa ja toiveikkuutta. Mitään ei näy, ketään ei kuulu, mutta hymyilet kuin hangon keksi. Olosi on rentoutunut. Et kaipaa miestä elämääsi ja huomaat pärjääväsi loistavasti yksin. Julistat olevasi onnellinen sinkku ja kaipaavasi elämääsi lähinnä uusia kenkiä, etkä uusia kulkusia.


Syöt terveellisesti paljon kasviksia, kalaa, kanaa ja vähärasvaisia maitotuotteita. Käyt salilla kolmesti viikossa ja harrastat hyötyliikuntaa. Laihdut vähintään kaksi kiloa, kasvat kymmenen senttiä ja vaihdat vakuutusyhtiötä.  Kaveripoikien vihjailut hullusta kissanaisesta saavat sinut hymyilemään, ei irvistämään kauhusta. Olet onnellinen.


Miehet huomaavat säteilysi, mutta sinä et huomaa miehiä. Yksikään mies ei aiheuta perhosia mahanpohjassa ja joskus jopa unohdat vastata exän lähettämään tekstiviestiin. Soitat kavereillesi ahdistelupuheiluita, mutta et tekemisen puutteen vaan puhtaan halun vuoksi. Kaveripoikiin et hirveästi jaksa pitää yhteyttä, koska et halua ainuttakaan miestä järkyttämään nykyistä onnen olotilaa.

3. Mistä näitä smurffeja oikein tulee?


Miesmääräisesti tämä aika on positiivisen puolella, mutta laadussa olisi tinkimistä. Vedät miehiä puoleesi kuin ilmaisen viinan bileet Ellua ja Annea, mutta kun ne miehet eivät vain kiinnosta. Sinua pyydetään syömään, seuraksi, kahville, keikalle ja ajelulle, mutta kutsut tulevat niiltä henkilöiltä, jotka aiheuttavat vipinää lähinnä... No, ei missään.

Olosi on onnellinen, mutta turhautunut. Mitä hyötyä on olla puoleensa vetävä jos koukkuun tarttuu vain lahnoja vonkaleiden sijaan? Kaipaat unelmiesi urhoa ja kuljet kaupungilla katsellen ihmisiä sillä silmällä, mutta katseeseesi vastaavat juuri ne, joiden ei tarvitsisi sinua edes huomata. Baarissa viereesi istahtaa surkean huumorintajun omaava basisti ja ystävällisesti hymähtäen siirryt kauemmaksi. Kännykkääsi satelee viestejä siltä henkilöltä, joka on saanut pakit monesti, muttei vaan osaa lukea rivien välistä.

Tähän kategoriaan kuuluvat myös ns. Väärät oikeat miehet. Olet muuttanut juuri Inariin opiskelemaan saamelaisia käsitöitä ja törmäät netissä upeaan, täydelliseen ja ihanaan hankolaiseen mieheen. Tapaat exääsi pitkästä aikaa, olette molemmat kasvaneet ihmisinä ja huomaat kiinnostuksesi syttyvän... ja sammuvan kun exä ilmoittaa alkaneensa juuri seurustelemaan. Väärä aika, väärä paikka. Vääryys.

4. It's raining men!

Yleensä lama-aikaa edeltävä aika. Miehiä tulee ovista ja ikkunoista. Yhtäkkiä tekstailet kahden varteenotettavan uroksen kanssa, joihin törmäsit sattumalta, exäsi eroaa ja haluaa tavata, ihastuksesi palaa paikkakunnalle ja flirttailee ja ne väärät vonkaajat pysyvät myös kuvioissa mukana. Et tiedä mihin keskittyä. Olet innoissasi, mutta pelokas. Mitä jos valitset väärin?

Energiasi kuluu miesten piirittämänä olemiseen. Tapaat Erkkiä maanantaina ja Yrjöä keskiviikkona. Tiistaina taas puhuit maratonpuhelun exäsi kanssa ja autoit häntä pääsemään yli tyttöystävästään. Kaveripoikasi meseviestit muuttuvat astetta vihjailevimmiksi ja alat pelätä, josko sekin olisi kiinnostunut. Puhut tuntien paniikkikeskusteluja ystäväsi kanssa ja teette listoja miehistäsi ja yritätte päättää mihin kannattaa keskittyä ja mihin ei. Lopulta päätät keskittyä vain yhteen ja se meni huti. Mutta ei hätää! Miehiä on vielä!

Paitsi ettei olekaan. Sillä hetkellä kun teit päätöksesi ja hyppäsit rakkauden virtaan vain löytääksesi itsesi istumasta järven pohjassa jalat betoniin valettuna, niin loput vaihtoehtomiehistä lähtivät paremmille metsästysmaille. Toiset muuttivat kauemmas, toiset palasivat entiseensä ja loput rakastuivat 1990-luvulla syntyneeseen.

Lama-aika on täällä taas.